Üzenőfal Történet Az Út a boldogsághoz Kapcsolat
Mr. Aljas Kúszóbab és a Babok története időrendi sorrendben
1998
1999
2001
2001
2002
2003
2006
2007
2008
2009
2012
Éppen csak egy lépéssel 
az Aljas Kúszóbab előtt. Jobbra
Íjász és Sanjoe

1999 -ben Duncan szemináriuma után elhívtam néhány barátomat, és az alagsorunkban elkezdhetük a csörömpölést.

Majd újabb szünet következett, és az élet az Egyesült Államokba sodort rövid időre.


2001 - Később a sors Los Angelesbe, Hollywoodba sodort. Emlékszem egyszer egy furgonban ültünk, mikor a gépet vezető fickó bekapcsolta a rádiót és legnagyobb megdöbbenésemre jobbnál jobb zenék mentek benne. Metallica, Pearl Jam, Offspring stb. Alig akartam hinni a fülemnek. Amerika tényleg a rock and roll hazája. A szabadság gondolata, és a rock zene az amerikai nemzet kultúrájának a része, és teljesen alapvető volt, amikor beszéltem valakivel, és szóbajött a zene, szinte mindenki a rock zenére gondolt. Aztán láttam, hogy minden középsulinak több rock bandája van, a rock club-ok elképesztő számban találhatók, a házibulikon nem ritkán rock és punk zenék szólnak, sokszor élőben. Olyan volt mint ha álmodnék! A punk is kicsit mást jelent. A felnőttek minden lökött utcán csatangoló srácot egyszerűen punk-nak hívnak, és sokkal elfogadottabb a műfaj, mint Európában. Hónapokkal később, mikor hazajöttem nagyon hiányzott ez az életfelfogás, és az a vidám punk zene, amit ott kint hallgattunk a srácokkal. Aztán eszembe jutott, hogy van itt valami amit elkezdtem, de nem fejeztem be annak idején.

Az Aljas Kúszóbab első fellépés Halloween 
estéjén Babföldön, Íjásszal és Sanjoe-val 
a fedélzeten

A végső lökést egy punk fesztivál megnézése adta, ahol a színpadról a zenészek nyíltan buzdítottak a drogfogyasztásra, és eldöntöttem, hogy én leszek az aki ennek pont az ellenkezőjét fogja csinálni!

Sokat törtem a fejemet egy különleges néven, míg rátaláltam a megoldásra, és elneveztem az új csapatot Aljas Kúszóbabnak, és Íjásszal a szomszédommal, és Sanjoeval 2001 Halloween estéjén az alagsorunkban, amit sokáig próbateremnek használtunk, eljátszottuk az első dalokat.1998 - Itt jó pár év szünet következett a zenélést tekintve az életemben, ami így is maradt volna, ha nem veszek részt Duncan L. Lorien "Zene megértése" négy napos szemináriumán. Megdöbbentő dolgokat tanultam a zenéről. Megértettem, mi is a zene valójában. Miért van a zeneelmélet agyon bonyolítva, és kik csinálták, és miért misztifikálják túl azt a "naaaagy zeneértők".

2001 - Újra gitárt fogtam, és megalapítottam az Aljas Kúszóbabot. Sanjoéknál voltunk egy kis lazuláson az orfűi tó partján, aminek hatására megírtam az azóta slágerré vált "Monokinis Lányok" című dalt.

Még év végén kalandos körülmények között felvettem a California demót, amit legnagyobb megdöbbenésemre nagyon sokan elkezdtek hallgatni mindenfelé az országban. Az interneten terjedt az album, amit a legegyszerűbb módszerekkel rögzítettem.

Olyan sokkoló dolgokkal próbálkoztam, mint a lábdob felvétele egy hangszóró segítségével, amit egy nyakba akasztható szájharmónika tartóval rögzítettem. A képen a demó felvételére használt "mikrofonpark" látható. :)

Felhívtam pár srácot akik más együttesekben játszottak, és akik nagyon sokat segítettek. Emlékszem telefonon beszéltem Megyeri Ferivel a HétköznaPICSAlódások énekesével, hogy adjon tanácsot, hogyan tudnánk újra elindulni. Rövid beszélgetés után kiderült, hogy emlékszik a Pálmafuck-ra, sőt személyesen ott is volt azon az emlékezetes koncerten:)


Az első országos koncert turné 
Tücsökkel a doboknál 
Az első fellépés "külföldön"
Szerbia - Kishegyes

2002 - Elérkezik 2002 februárja, ami változásokat hoz az együttes életében, ugyanis az együttes dobosa Sanjoe nem tudja vállalni az induló csapattal a és a koncertekkel járó feladatokat, és elhagyja Babföldet.

A pécsi Rockmaratonon egyik szomszédom fiával álltunk az akkor még elérhetetlennek számító nagyszínpad előtt, mikor megkérdeztem, hogy, van-e kedve dobolni az AKB-ben. A válasz igen volt, és TücsöK elfoglalta Sanjoe helyét a doboknál, aki már akkor hihetetlen ügyességgel kezelte a hangszert.

A Rózsaszín Pittbull turnéjához csatlakoztunk és megtartottuk első fellépésünket a gödöllői Trafó-ban. Még aznap éjjel a turné szervezője Kriszt Ákos elvitt minket az akkori budapesti punk-rock fellegvárának számító NemArt, egykori Freeport clubba, Csepelre. Sikerül elérnie, hogy az aznapi egész estés buli sztárzenekarai után felléphessünk.

Éjjel egy óra körül a szinte kiürült teremben belecsaptunk a húrokba. A club tulajdonosai és a szervezők, nameg az együttes tagjainak legnagyobb megrökönyödésére a hazafelé induló közönségből elkezdtek visszafordulni az emberek a zene hallatára és visszatértek a nagyterembe. Ahogy telt az idő egyre többen követték példájukat és folytatták a bulizást.


A Monokinis Lányok-nál szinte elszabadult a pokol, ami egészen a koncert végéig tartott. A fellépés végén a turné szervezője megjegyezte (szinte magában), hogy ő még nem látott ilyet, hogy többször visszatapsoljanak egy induló csapatot a bemutatkozásuk estéjén. Éreztem, hogy jó lesz ez. :)

Nyárra meghívást kaptunk a négy napos Summer Ground Fest-re, ahol a sikerek folytatódtak. Persze egyre többen követeltek egy jó hangminőségű felvételt a botrányos minőségű California Demo után.

Több mint negyven koncertet tartottunk szerte az országban. Ekkor újabb változás következett Babföldön. Íjász az együttes basszusgitárosa folytatta repülőgép vezetői karrierjét, és nem tudott tovább dolgozni velünk, így kilépett. Helyét cOOpe, a Rablóbanda zenekar basszusgitárosa vette át, akivel az első Rózsaszín Pittbull turnén ismerkedtünk meg. Óriási arc, aki szintén nagyot lendített a csapaton.

Felénekeltem az első dalt,
és öt hónapig szinte
ki sem dugtam a fejem 
a stúdiból 
Az akkori nagy álom - 
a Rockmaraton nagyszínpadán
Térdelj le és szeress! 
- Az első stúdió album

2003 - Januárban eljött az ideje, hogy egy jó minőségű lemezt csináljak. Építettem hát egy stúdiót otthon, és elkezdtem felvenni a sávokat. Kemény munka volt, ami öt hónapon át tartott. A technikában olyan ismert és sikeres zenészek segítettek, mint a trance műfajban népszerű Zoolab vagy a VIVA-ból ismert
Suta a Skyland frontembere, akik
a lemez utómunkálataiban segítettek.

Szeptemberre az újabb Summerground Fest-i fellépés következett, majd megvalósult a nagy álom, a Rockmaraton nagyszínpada!

A Rockmaraton-i fellépés után megjelent az első stúdióalbum, Térdelj le és Szeress címmel! Bevallom a siker minden várakozásomat felülmúlta. Az albumról hírt adott a VIVA TV,
és egy sor internetes média. A pólókat és a lemezt egyre többen rendelték meg, és végül a gyártást és forgalmazást a budapesti Headbanger vállalta el.

S, hogy a rajongók se unatkozzanak, ősszel kitaláltam az Aljas Kúszóbab Nemzetközi Titkosügynök hálózatot, ami összefogta az együttest segíteni akaró srácokat. :)

Az évet a budapesti
E-KLUB beli fellépéssel búcsúztattuk, ahol a patinás Egyetemi Rock Club megnyitóján léptünk fel.


2004 - Januárban immár hagyományosan az otthoni stúdióba vonultam :) és elkezdtem a következő album felvételeit. Nyáron már több, mint tíz neves fesztiválra kaptunk meghívást.

A fesztiválok kezdetekor csatlakoztunk a "Mondj nemet a drogokra"  kampányhoz, és meghívást  kaptunk a Kawasaki Motoroad Tour-ra, ahol mint a Magyar Országos  bajnokság állandó fellépőjeként vettünk részt, és ahol élőben is hallhatták a versenyre látogatók Magyarország első motocross slágerét, az "Itt az én időm" című dalt.

A gyomaendrődi futamon NémeTH Kornél, Magyarország sokszoros motocross bajnoka, és az MX1 világbajnokság résztvevője is beült a dobokhoz egy rövid szám erejéig, amiről a Sport1 TV csatorna felvételt is készített.

Az "Itt az én időm" című
dal feléneklése előtt mentem
egy kört a motorommal,
hogy bele tudjon menni
a motocross feeling 
A Szeget fesztiválon a kis színpad 
előtt mindenki legnagyobb 
meglepetésére hatalmas 
tömeg gyűlt össze

Jött az újabb áttörés: Meghívtak minket a budapesti Sziget Fesztiválra is, ahol megtörtént az amire senki sem számított. A fesztivál talán egyik legeldugottab, de annál hangulatosabb zugában, a Talentum színpadon léptünk fel, amit a szervezők a fiatal új tehetségek számára tartottak fenn. A kis színpad előtt a semmiből óriási tömeg gyűlt össze. Ezután automatikus volt a meghívás az M2 TV Sziget c. műsorába, ahol köszönetet tudtam mondani az AKB ügynököknek a sok segítségért, és a koncerten résztvevő rengeteg embernek a hangulatért.

2004 szeptember elsején aztán megjelent a második stúdió album "Széllel szembe..." címmel, mivel itt már rendesen látszott, hogy saját erőből kell haladni széllel szembe. Nem telt el egy hónap és leforgattuk a "Vidéki zene vidéki srácoktól" c. dal video klippjét, aminek országos vetítését a Hálózat TV kezdte el, amit nemsokára újabb meglepetés követett. Ez pedig nem volt más, mint a rendhagyó "Napolaj" c. dalra forgatott, szintén rendhagyó video klip. Bevallom nem kis kihívás volt a családi nyaralást video klip forgatásra áthangolni :) De a lényeg, hogy a kliphez egy gyönyörű lány, és a Vörös Tenger nyújtott varázslatos hátteret...


Szélell szembe - az új album
Interjún a VIVA TV-ben 
Az Esze semmi album 
Színültig tele a Hegyalja
fesztivál 2.500 fős sátra 
Viva Show 
a Hajógyári szigeten 
Hatalmas buli a 
debreceni Lovardában

2005 - Ebben az évben egyre nagyobb méretű és egyre nagyobb sikerű koncertet adtunk országszerte, nagy koncerttermekben, főiskolai rendezvényeken, de a vidéki városok kisebb klubjaiba is eljutottunk. Elkezdtem közben a következő album felvételeit is, hogy a szokásos módon, ősszel ki tudjon jönni.

Tavasszal ellátogattunk az ország több városába, és új produkcióval készültünk a nyári fesztiválokra. Több video klip is elkészült, amik közül igazi különlegességnek számított az "Itt az én időm" c. dalra készült video, amiben az a NémeTH Kornél a főszereplő, aki 14 szeres magyar bajnoki cím megszerzése után az MX1 Motocross világbajnoki futamain képviseli hazánkat.

A VIVA TV által támogatott Jim Beam Tehetségvadászaton közel 500 jelentkezője közül a zsűri (Abaházi Csaba Danubius-műsorvezető, volt rockénekes (Sing-Sing); Lukács László Tankcsapda; Rókusfalvy Pál volt műsorvezető, volt dzsessz-zenész, a verseny producere; Varga Zsuzsa pop- és rockénekesnő; VJ Olivér Viva-műsorvezető; Uj Péter, az Index főszerkesztője) a többfordulós selejtezők után beválasztotta az Aljas Kúszóbabot a döntőbe. Az Events Hall arénában megrendezett döntőn hatalmas show keretein belül a közönség telefonos szavazással a dobogós harmadik helyre juttattatott minket.

Egyre több rádió és TV felvételre kerül sor az év első felében. Az együttesről és a dalokról hírt adott többek között a VIVA TV és a Danubius rádió is.

Aztán újabb mérföldkőnek számított a Hegyalja fesztiválon való fellépés, ahol a babrajongók teljesen megtöltötték a 2.500 fős Jim Beam színpad sátrát. A nyár második felétől a VIVA TV rendszeresen játsszotta a "Vidéki zene vidéki srácoktól" c. dal videó klippjét, és több alkalommal meghívást kaptunk az Interaktív c. műsorba.

Szeptemberben aztán megjelent a legújabb bab album "Esze semmi" címmel, mellyel egy időben útjára indult az őszi önálló turné, ami komoly tömegeket mozgatott meg.

Többször megfordultam a VIVA TV Interaktív című műsorában. Ezzel egyidőben volt az "Úgy érzem" c. dal klipp premierje, melyet a VIVA TV rendszeresen sugározni kezdett. Az évet a fővárosi Petőfi Csarnok beli és a pécsi Ifjúsági Házban tartott bulival búcsúztattuk.

cOOpéval a COOL TV-ben 
Egy újabb teltházas koncert
Hegyalján 
Teltház a Zöld Pardonban
A Viva TV Megawatt c.
műsorában
cOOpe-val és TücsöK-kel a fedélzeten

2006 - Kiadtuk a "Mondj Nemet a Drogokra" drogellenes pólót, melyet a COOL TV-ben mutatam be cOOpe-val. Úgy gondoltam jó lenne meglepni a rajongókat, így a tavaszi turné alatt három hónap, éjt nappallá téve készült a California Újratöltve.

Az albumon az eredeti saját dalok mellé két, 2001-ben megírt szövegre készült nóta. Mjad megszületett a címadó szerzemény, a California, és a rendhagyó Gördülő kövek című dal.

A nyári fesztiválokat újabb őszi sikeres turné követte, és megszületik az új album a Dokk Rock gondolata, és elkezdődnek az első felvételek.

De ebben az évben is okoztunk olyan meglepetést, amire senki sem számított, egy meglepetést a budapesti közönségnek a Zöld Pardonban. És ahogy a szervezők a buli végén mondták nekem:  "Ilyen lelkes közönsége senkinek sincs"! Én tudom :)


Ismét teltház Hegyalján 
Az új legénységgel, 
Pomával, Lázárdáviddal
és cOOpeval 
A rockos hangzású 
Dokk Rock album

2007 - Az év januárja újabb nagy változást hozott Babföld életében. Miközben készítem az új, Dokk Rock című albumot TücsöK elhagyja Babföldet, mert az új, rockosabb stílust nem tudta összeegyeztetni azzal, amit szeretett volna.

Így a helyét Poma vette át a doboknál, és újabb tag érkezett az együttesbe, lázárdávid gitáros személyében, aki a kezdetektől együtt volt velünk és segítette a munkát.

Végül elkészült a Dokk Rock című album, amivel a sikerek tovább folytatódnak.

Nyáron aztán egy óriási és nagysikerű fesztiválsorozattal mutattuk be az új dalokat, amiket a közönség együtt énekelt velünk. Ott voltunk Hegyalján és a Szegedi Ifjúsági Napokon, és megtartottuk az első felvidéki koncertünket a "Kozel Klikkfesten".

Az ősz során egy igazi őrült klubkoncerttel örvendeztettük meg a rajongókat, és ismét eljutottunk a Vajdaságba.

Elkészül az "Azt akarom, hogy sikítsál" c. dal fesztivál videója, amit nagy örömmel fogadnak Babföld lakói!

Nagy Ferónál rádió riporton 
TücsöK-kel és cOOpe-val 
Óriási buli a
Szegedi Ifjúsági Napokon 
Őrült hangulat a koncerteken

2008 - Erre az évre a teljes kiforrottság volt jellemző.

A tavaszi klubkoncerteket a nyári fesztiválok követték, ahol a közönség nagy örömmel fogadott minket.

A nyár egyik csúcspontja a Szegedi Ifjúsági Napok-on tartott koncert volt, ahol egy különleges video klippet készítetttünk, és amit lázárdávid vágott össze az "Egyszer elkaplak" című slágerre, ami pillanatképeivel és különleges technikai megoldásaival adja vissza a koncert hangulatát.
Az évet az immár hagyománnyá vált Babkarácsonnyal búcsúztattuk, ahol összegyűltek az ország legelkötelezettebb Babföldlakói.

Hegyalja fesztiválon

2009 - Viharos év Babföldön. Erre az évre a koncertek erejéig Poma helyére TücsöK ült a dobokhoz, lázárdávid elhagyja Babföldet.

A koncerteken eljátszottuk a nagy slágereket, és jó volt látni, hogy a közönség milyen hatalmas tombolással fogadta őket. Nyáron a hajómon leforgattuk a "Lányok nélkül" című dal klippjét, majd jött az ősz, és vele együtt egy nagy megbeszélés. Az életem hatalmas fordulatokat kezdett venni és megegyeztünk, hogy decemberben megtartjuk az utolsó Babkarácsonyt, és egy különleges koncerttel elbúcsúzunk a rajongóktól.Levertem Babföld határcövekjeit 
a Balaton kiszáradt medrébe

2012 - De egy verőfényes augusztusi délutánon a körülöttem élő barátaim hosszas bíztatása után, úgy döntöttem, újra útra kelek.

Lesétáltam hát a Balaton partra, és a kiszáradt mederbe újra levertem Babföld határcövekjeit, és elhatároztam, hogy hamvaiból újjáépítem a babföldi stúdiót, és Mr. Aljas Kúszóbab néven immár állandó tagok nélkül, de tovább folytatom Babföld kalandos történetének írását.

2009 és 2012 között óriásit fordult velem a világ. Egy válás után elköltözem Pécsről Siófokra. Ez idő alatt Babföld népe tovább élte életét, és a facebookon, és mindenféle elképzelhető helyeken gyűltek össze.

Bevallom nem volt tervem, hogy valaha is nyakamba veszem Babföld elfeledett gitárját...

Mindenesetre a Bab tovább élte az életét, a facebook-on egyre csak gyűltek Babföld lakói, az "Azt akarom, hogy siktsál" című dalról Kőhalmi Zoltán külön megemlékezett a Showder club-ban és a Lehet Ön is Milliomos műsorban Friderikusz Sándor feladványaként szerepelt az Aljas Kúszóbab...


Előszedtem hát a poros hangszereket, és megírtam az "Újra itt vagyok" című dalt, amire azonnal video klippet forgattunk. Bevallom ilyen meleg fogadtatásra nem számítottam Babföld népétől, hiszen a videót alig egy hét leforgás alatt 3.000-en nézték meg, és a facebookon azóta gyülekeznek, és olvassák a napi friss híreket ITT!


December 21.-én hagyományosan megrendezésre került az együttes év végi záróbulija, a Babkarácsony, mely Pécs egyik legnagyobb színpadával rendelkező termében a Pécsi Ifjúsági Házban került megrendezésre, s ahol a több száz fős közönséggel együtt búcsúztatták a srácok a sikeres 2004-es évet.


Az őrült "mikrofonpark" :)
És begurul Babföldre az Aljas Kúszóbusz
A 100-adik fellépés a WAN2
fesztiválon
Egy emlékezetes szegedi kirándulás 
alkalmával éppen a "Hová mész
te kisnyulacska" című dal szövegét írom 
2001 nyarán
A botrányos minőségű demó,
ami legnagyobb meglepetésemre
meghozta a sikert

Fellépések a motocross pályákon országszerte

Aztán eljött a november
és úgy gondoltam éppen itt az ideje, hogy valaki beszóljon a pornóiparnak. Így elkészült a NAGY-
MENŐ című dal az új albumra.

A video kalan-
dos körülmények között
készült Budapesten az
Erzsébet körúton a Kú-
szóbusz tetején!

Először Retró Verzóban...

Aztán színesben...

2012 Karácsonyára 4.000 példányban elkészült a saját borítós "AZ ÚT A BOLDOGSÁGHOZ" füzetem, amiben azokat a szabályokat olvashatod, amik szerint igyekszem élni az életem. Ha még nincs meg a saját ingyenes példányod, KATTINTS IDE!

Óriási az érdeklődés a füzet iránt, és nem csak Babföldön! Kasza Tamás az országos hírű tréner és a kiadvány ötlet adója, és Danny Blue, a népszerű mentalista közös tréningje után minden résztvevő megszerezte a saját példányát! A kép nagyításához KATTINTS IDE!

2013

2013 - Február végére felvettem az "ÚJRA ITT VAGYOK" album harmadik dalát, aminek a GYROS JOBB MINT A PITE címet adtam. A friss dalra gyorsan forgattunk egy kis videót, hogy adjak hozzá képeket is. Helyszínül egy repülőgép hangárt választottam.

Aztán márciusban jött a nagy hír: JÚNIUS 26-ÁN ÚJRA HEGYALJÁN ÁLLOK ÚJRA SZÍNPADRA!  Babföld népe tehát megkezdte a készülődést a nyári nagy bulira!

Aztán március 15-én meghülyült az időjárás. Hófúvás, hótorlaszok az egész országban! 28 órát töltöttem a hó fogságában. Közben megszületett a Márciusi SMS című dal...

Eljött a tavasz, közelgett a nyár, és megszületett az új album várhatóan egyik legnagyobb slágere: A ROHANNÉK HOZZÁD!

Mindeközben összállt az új csapat, akik a 2013-ban induló koncerteken lesznek a társaim a színpadon. A Gitárnál Robert, a doboknál Papi, és a Bass gitárnál a gyönyörű Pepe!

A próbák ideje alatt a Kúszóbusz felkészítése is elkezdődött a turnékra. A külső-belső felújításba beletartoznak a tigriscsíkos üléshuzatok és a külső matricázás is.

A saját borítós "Az út a boldogsághoz" füzetek, amiknek a reklámját már rengetegszer látták a srácok a nemzetközi MTV-n, egyre nagyobb mennyiség-ben kerültek kipostázásra. A menetrend: Hétközben érkez-nek a meg-rendelések, vasárnaponként dedikálás, hétfőnként postázás!

A videóban elhangzó Hawaii Kannásborral kapcsolatban el szeretném mondani a gondolataimat, mert sajnos az a dal nem úgy sült el, ahogyan szerettem volna. A Hawaii Kannásbor egy 2004-ben írt paródia, ami a vérbeli kannásbor ivóknak mutat görbe tükröt. Ám NAGYON SOKAN félreértették és a kannásbor ivás himnuszaként tekintenek rá, és úgy értelmezik, hogy az egy buzdítás a fogyasztására. AZ IGAZSÁG AZ, HOGY SEMMI SEM ÁLL TÁVOLABB AZ IGAZSÁGTÓL.

A dalok értelmezése természetesen mindenkinek a sajátja, de ezzel a nótával annak idején nagyon mellé lőttem, és azóta is sokat kell magyarázkodnom miatta... Bocs Srácok!

Nagyon vártam már a június 26-át, hogy négy év után újra élőben találkozzak Babföld lakóival Hegyalján, ahol a legnagyobb Babbulikat tartottuk. El is jött a nagy nap, ami minden várakozásomat felülmúlta!
De minderről beszéljen a következő videó!

Július 15-én újabb dal premierjét ünnepeltük Babföldön. Sokan vártak már egy igazi nyári szerelmes dalt. Igyekeztem, hogy a videó is visszaadja annak hangulatát, amikor egy nyári éjszakán várunk arra, akit a legjobban szeretünk…

Eltelt a nyár, és eljött az ősz Babföldön, és ezzel együtt megérkezett az “Az újra itt vagyok” című album hetedik dala NE SZEDD AZT A SZART címmel, melyre két klip is készült. Az első szöveges változatban, hogy azokat a részeket, amiket talán nehezebben lehet érteni mindenki elolvashassa…

 2009-
2012
2005
2004

…majd egy olyan videó ami pontosan elmondja, hogy miről is szól ez a dal!

1973 - Úgy 5 éves lehettem, mikor nagyszüleimnél fent északon egy Nógrád nevű kis faluban a tiszti telepen töltöttem a nyarat. Volt ott valami kultúrház féle, ahol nagyapám volt a kantinos. Egyik nap zajt hallottam a nagyterem felől. Bementem és láttam, hogy egy együttes pakol ki.

Felmentem a színpadra, ahol az egyik katona srác éppen a gitárját szerelte. Ma is tisztán előttem van a kép, ahogy ámulva nézem a piros Jolana gitárt, ami annyira bonyolultnak tűnt azzal a sok húrral, hogy elképzelni sem tudtam, hogyan lehet rajta játszani.

Azon a napon eldöntöttem valamit....és azon a távoli vidéken Babföld álma életre kelt.


1973

1974 - 6 éves koromban kaptam meg az első gitáromat, amit nagyszüleim hoztak olaszországból. Egy műanyag húros játékgitár volt, amin nagyon meg akartam tanulni játszani, de sehogy sem sikerült.

Nagy kudarc volt számomra és most már tudom, hogy ebben jó része volt annak, hogy azon a gitáron gyakorlatilag nem lehet játszani. Így aztán mindenkit aki e sorokat olvassa megkérek, hogy ne adjon gyerekeknek játékhangszert (zongorát, gitárt, dobot), mert a kezdeti érdeklődésüket a zenélés iránt gyorsan és sikeresen tönkre lehet tenni egy hangszernek álcázott bóvli tákolattal. Vegyetek nekik rendes hangszert!

1974
Általános iskolás koromban egy 
szegedi osztálykiránduláson.
Már akkor kiszúrtam a baromságot.
Figyeld csak a kirakatot hogy akarták eladni 
a paradicsomlevet. Egy vámpírbaba tart 
egy paradicsomlevet, és alá írták, 
hogy vérré válik.

1978 - Jött az általános iskola, és 10 éves korom körül valahogy bekerültem az énekkarba, amit a mai napig köszönök akkori tanáraimnak.

Megtanítottak énekelni, helyesen levegőt venni, és megtanultam közönség előtt szerepelni.

Nem volt egyszerű dolog akkoriban punk stílusban öltözni, de hát abban az időben javában dúlt a Kádár korszak és megvolt a jó ok a tiltakozásra.

1978

Valamikor abban az időben kezdtem el gitározni a többiekkel együtt, és vettem egy piros-fekete bolgár akusztikus gitárt. Az első két accord amit megtanultam az A moll és az E moll volt. Nagy kihívást jelentett. Ez komoly, az ujjaim nem akartak engedelmeskedni, aztán mikor már ment a váltás, jöttek a vízhólyagok. Megtanultam a Deep Purple - Smoke on the water gitár alapját (persze nem a szólót). Aztán a Black Sabbath Paranoid-ja jött. Annyira lelkes voltam, hogy rövidesen már a minden gitáros nagy álmát, a Felkelő nap házát is le tudtam játszani!

Emlékszem egyszer állati rossz idő volt és a szél se fújt, nem tudtunk surf-özni, kitaláltuk, hogy csináljunk zenét. Fogtuk és összeszedtük a nyaralóban a lavórokat, fakanalakat, és a dobnak kis székeket, nameg a jó kis bolgár gitárt. Elkezdtünk számot írni, tele "anarcia" és "rohadt szemét renszer" elemekkel, amiket fel is vettünk. Rémes volt....


A 80-as években
a punk aranykorában

1980 - Valamikor a 80-as évek, a Kádár rezsim és a középsuli vége felé, Balatonfenyvesen a haverokkal hallgatttuk az akkori kis és nagy punk bandákat. Expoited, GBH, Madness, Dead Kennedys, Sex Pistols, nameg az itthoniak: CPG, Európa Kiadó, Vágtázó Halottkémek azok, amikre most gyorsan emlékszem. Nyár volt, és minden ami ilyenkor kell: bulik, csajok, napozás és surf minden mennyiségben. Ja igen a szél és a csajok nem voltak minden mennyiségben, csak szerettük volna:)


Yamaha FG-340
az első komoly hangszer
1980

1981 - Véget ért a nyár, és jött a suli.

13 évesen elkezdtem komolyabban gitározni és gitárt tanulni Csizmadia Sándortól.

Sanyi bá nagy pol-beat dalszerző volt abban az időben, úgyhogy a Csegevárát és a többi jó kis mozgalmi dalt első kézből tanulhattam meg.

Nem sokkal késõbb Keresztanyámtól megkaptam az első komoly hangszeremet, egy Yamaha FG-340-es akusztikus gitárt.

1981
Az első akkordok 
az elektromos
gitáron

1982 - De sajnos nem volt elég hangos a Yamaha ,így hát szüleim legnagyobb tiltakozása ellenére vettem 10.000.- Ft-ért egy piros cseh Jolana elektromos jazz gitárt, és megszületett a GRAMOXON nevű banda.

Természetesen az A betűt jó rendesen bekarikázva (ami az anarchia jele). A név onnan jött, hogy Faterom a féltve nevelgetett fenyőfáit lepermeteztette abban a hiszemben, hogy a flakonban lombtrágya volt.

De nem. Az üvegben a GRAMOXON nevű gyomírtó foglalt helyet, nehéz hónapokat szerezve a lepermetezett vegetációknak.

1982

Valaki be akarta kapcsolni a disco lámpákat mire többen "LÁMPA NEM KELL!" kiáltásokkal bojkottálták a látványtechnikát. A dobot végig lábbal kellett tartani, mert ment elõre, miközben a mikrofonzsinórokat állandóan kirántották a közöttünk táncoló srácok. Elég vad buli volt:)

Aztán jött a hír, hogy a környék lakói kihívták a rendőröket. Menekülőre fogtuk és kalandos körülmények között hazaértünk. Másnap a suliban elkezdõdött a kommunista rezsim megtorló akciója. Az osztálytársaimat egyenként hívták le az igazgatóiba, kihallgatásra, csak engem nem. Majd kb. egy hét múlva beidéztek a rendőrségre. Mint zenekarvezető megkaptam a rendőri irásos figyelmeztetés, ami így szólt: "Politikailag éretlen fiatalkorúak befolyásolása miatt rendõri figyelmeztetésben részesítem..." A suliból majdnem kirúgtak. Az együttes többi tagja ezen papír felmutatásával azonnal politikai menedékjogot kapott Ausztriában, és most az USA-ban illetve Kanadában élnek. Már régóta fontolgatták a disszidálást, ami az ország illegális elhagyását jelentette abban az időben.


Az a bizonyos rendőrségi figyelmeztetés.
A nagyításhoz kattints a képre. 
(A nevet és a személyi adatokat kiretusáltuk) 
Rendőri figyelmeztetés Pálmafuck retus.jpg

Először azt hittük nem lesz senki, mivel abban az időben punknak lenni egyet jelentett az állandó rendőri zaklatással, amit kevesen vállaltak fel. Szállingóztak az emberek. Egy idõ után megérkeztek a mohácsi és bajai punk arcok, akiket nem ismertünk. A legmegdöbbentőbb az volt mikor megláttunk közeledni egy lovaskocsit, amit egy helyi paraszt hajtott, rajta egy rakás szegecses tarajos punkkkal. 5-óra felé megtelt a club, és elkezdõdött a koncert. Nyomtuk a számokat. Az elején még csak nézelődtek a srácok, majd a harmadik számnál vad pogóba kezdtek.

Elindult egy kis pogó, minek láttára a szám felénél lekevertek minket és Csizmadia Sanyi bemondta, hogy köszönjük szépen ennyi ebből elég volt. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az energikus és vad punk zene az akkori fülnek igencsak szokatlan volt, hiszen ez volt a punk korszak kezdete, és mind megjelenésében és, mind hagzásában a polgárpukkasztás tökéletes eszköze volt. De nem adtuk fel. Óriási lelkesedéssel koncertet szerveztünk Bóly falu kultúrházába. Készítettünk egy jó A4-es "plakátot" és kb. 30db fénymásolattal a kezünkben elindultunk ragasztani, amire mint késõbb kiderült az államvédelmisek azonnal fel is figyeltek.

Eljött a nagy nap. Lementünk Bólyba. Közben szereztünk más zenekarokat is, akik eljöttek játszani. Félreraktuk a székeket, kaptunk dobot, erősítőket, és mikrofont a helyi metálbandától.


Hová mész te kisnyulacska
 
Az első színpadi fellépés

1984 - 16 éves voltam, és ahogy telt az idő és valahogy komolyabbra fordult a helyzet, a tagok cserélődtek. És cserélődött a név is PÁLMAFUCK-ra, természetesen az A maradt bekarikázva:)

Az első fellépésünk a Nevelési Központ aulájában volt valami zenei fesztiválon, ahol játszottunk egy Sex Pistols számot, azt hiszem a God Save the Queen-t.

Aztán jött még egy dal, s végül az "Anti zene", aminek emlékét a "Hová mész te kisnyulacska" c. babdal gitártémája és refrénje őrzi.


1984

Őszintén azt gondolom, hogy mindenkinek részt kellene vennie ezen a négy napon. www.zenetanfolyam.hu

Duncan L. Lorian zeneszemináriuma
 
2014

2014- Elkészüllt az új album utolsó felvétele, Mert én nem akarok aludni címmel. A megjelenés természetesen most is video klippel együtt történt. És nem is akármilyennel!

2015- Eljött a következő év, és a basszusgitárt Hadek vette kézbe Babföldön. Próbák, és próbák majd egy felejthetetlen Babbuli év végén a Dürerben, amiről két videó is készült.

2015
2015-
2019

2015-2019 Négy csendes év babföldön, szinte azt lehetne mondani, hogy “vihar előtti csend”. A rjongók szinte folyamatosan érdeklődnek, hogy mikor lesz új album, mikor lesznek új dalok, mikor lesznek élő fellépések… Majd elérkezett 2019…

2019

2019 azzal kezdődött, hogy az összes ALJAS KÚSZÓBAB album felkerült a Spotify-ra és a legnépszerűbb zenelejátszó oldalakra.

Majd mint derült égből a villámcsapás, megjelent az “AZ IGAZI DEALER” című dal, ami akkora hullámokat keltett, mint a régi nagy slágerek. És mi a titok? Ismét egy nagy sláger született Babföldön, egy olyan, ami vihart kavar egy olyan területen, amire senki nem számított!

A dalt egy ajándékboltos ihlette, aki nem tudott épeszű magyarázattal szolgálni arra, hogy miért népszerűsíti a drogokat, és aki “Akérdések után annyira felháborodott, hogy meg sem hallgatott… Gondoltam írok neki egy dalt, hátha így eljut hozzá az üzenet…”